Karadeniz Ülkeleri Baroları 14. Kongresi İstanbul Barosunun ev sahipliğinde 14 Kasım 2009 Cumartesi günü saat 9.30 – 16.00 arasında Orhan Apaydın Konferans Salonu’nda yapıldı. (Konuyla Alakalı Resimler İçin Tıklayın) Kongrenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın, BCBA’in geçmişte çok önemli görevler üstlendiğini, ancak son yıllarda Birliğin aynı etkinliği gösteremediğini belirterek, “Birliği yeniden ayağa kaldırmak, dayanışmayı sağlamak ve güçlendirmek zorundayız” dedi. Daha sonra kongre divanı oluşturuldu. Divan BCBA Başkanı ve Sofya Barosu Başkanı Natalia Tzenova başkanlığında, Ankara Barosu Başkanı Av. Vedat Ahsen Coşar, Sofya Barosundan Julian Spassov ve Bükreş Barosundan Mihal Alexandru Tanasescu’dan oluştu. Divan Başkanı Tzenova, taslak gündemi tartışmaya açtı. Yapılan müzakereden sonra gündeme son şekli verildi. Gündemin birinci maddesine göre, önümüzdeki bir yıl için Başkan, Eş Başkan ve Genel Sekreter seçimi ile gelecek dönem başkanının seçimi yapıldı. Başkanlığa Ankara Barosu, Eş Başkanlığa Kişinev Barosu, Genel Sekreterliğe Sofya Barosu, gelecek dönem başkanlığına ise Bükreş Barosu seçildi. Seçilenlerin bir yıl görev yapabilmeleri için tüzük değişikliği yapılması kabul edildi. Tüzük değişikliği için komisyon kurulması kararlaştırıldı. Komisyonda her baronun bir kişiyle temsiline karar verildi. Komisyon toplantısının yeri ve tarihi BCBA Başkanlığınca daha sonra üyelere bildirilecek.   Gündemin ikinci maddesine göre BCBA Yönetim Kurulu Çalışma Raporu ile Mali Raporu okundu. Müzakere için söz alan olmadı ve Yönetim Kurulu ibra edildi. Divan Başkanı, katkı paylarını ödemeleri konusunda üyeleri uyardı. Gündemin üçüncü maddesinde Birliğin Uluslararası Avukatlar Birliğine (IBA) üyeliği görüşüldü. Birliğin mali yapısı nedeniyle IBA üyeliği askıya alındı. Gündemin 4. ve 5. maddelerinde söz alan olmadı aynen kabul edildi. Söz konusu maddeler şöyle: Madde:4) TBB, Ankara Barosu ve Uluslararası Göç Örgütü tarafından imzalanan üçlü protokol gereği insan ticareti mağdurlarına hukuki yardım sağlanması projesinin Genel Kurula sunulması ve kaynak ülke konumunda olan bazı ülkelerin iş birliğinin arttırılması amacıyla farkındalık yaratılması. Madde 5) Üye ülkelerde 2008 yılı içerisinde avukatlık mesleğine ve savunma hakkına yönelik olarak yapılan hukuki ve fiili ihlallerin paylaşılması ve ortak mücadele yollarının değerlendirilmesi. Altıncı maddeye göre, Samsun Valiliği öncülüğünde 2010 yılında düzenlenmesi planlanan "Bilişim Hukuku" konulu etkinliğe üye ülkelerden bir temsilcinin sunum yapmak üzere en çok üç üye ile katılması kabul edildi. Genel Kurul' da oylama öncesi bir konuşma yapan Giresun Barosu Başkanı Av.Gültekin UZUNALİOĞLU, Giresun Barosu olarak Karadeniz' in bir barış denizi olması yönündeki tüm çabaları desteklediklerini, hukukun bölgeye ve tüm dünyaya egemen olmasını dilediklerini, 1927 yılından bu yana faaliyet gösteren Giresun Barosu''nun bu oluşuma katkı sağlamak arzusunda olduğunu, bu nedenle de üyelik başvusunda bulunduklarını belirtmiştir. Bu konuşmanın ardından gündemin 7. maddesinde Giresun Barosu’nun Birliğe üyeliği görüşüldü ve yapılan oylamada Giresun Barosu, Genel Kurul' a katılan üye ülke Barolarının oybirliği ile Karadeniz Ülkeleri Baroları Birliği' nin Türkiye' den 6. üyesi olarak üyeliğe kabul edildi.   BCBA 14. Kongresi dilekler bölümünde yapılan konuşmalar ve ev sahibi İstanbul Barosu Başkanlığına hediyelerin sunulmasından sonra sona erdi. Karadeniz Ülkeleri Barolar Birliği Kongresi için İstanbul’a gelen konuk üye ülke temsilcileri için İstanbul Barosu Başkanlığınca13 Kasım 2009 Cuma günü saat 18.00 – 20.00 arasında İstanbul Barosu Merkez binada bir tanışma toplantısı yapıldı. Kongrenin tamamlanmasından sonra konuklar, 15 Kasım Pazar günü de İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerini gezdiler. Konuklar aynı gün ülkemizden ayrıldılar.
Tarih : 3.12.2009