Bugün Deniz Poyraz’ın katilinin yargılandığı dava öncesinde İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi başkanının talimatıyla avukatların duruşmaya girmemesi için salonun önünde kolluk tarafından barikat kurulmuştur. Duruşmaya girmek isteyen avukatlara, biber gazı ve tazyikli su  ile müdahale edilmiş, İzmir Baro Başkanı Av. Özkan Yücel ve TBB Yönetim Kurulu üyesi Av. Ercan Demir’in de aralarında bulunduğu birçok meslektaşımız kolluğun açık saldırısına maruz kalmıştır.

12 Ekim 2022 Çarşamba günü görülen duruşmada da Mahkeme Heyetinin yetki belgesi bulunan avukatların duruşmaya katılamayacağı yönünde hukuka aykırı ara karar nedeniyle, avukatlar ile Mahkeme Heyeti arasında yaşanan hukuki tartışma esnasında güvenlik güçleri mahkeme salonunda biber gazı kullanmış, birçok avukat ve izleyici gazdan etkilenmiştir.

Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; avukatlık mesleği savunma hakkının, adil yargılanma hakkının ve hak arama özgürlüğünün teminatıdır. Avukatların meslek örgütü olan Barolar da; insan haklarının, özgürlüklerin ve hukuk devletinin güvencesidir. Bu sebeple, savunma makamının yani avukatların özgür ve etkili olamadığı bir toplumda hiç kimsenin özgürlüğü garanti altında değildir.

Hiçbir kişi veya kurum; savunma görevini yapan avukatı görevini yapmaktan alıkoyamaz, engelleyemez ve fiziki saldırıda bulunamaz.

Avukatın görevi; hukuk devletinin bireylere sağladığı hak ve güvenceleri korumak ve kullanılmasını sağlamaktır. Avukatın mesleki faaliyetlerinin engellenmesi, duruşma salonuna alınmaması ve kendilerine yönelen saldırılara karşı mücadeledeki kararlığımızı bir kez daha vurgulamak isteriz.

Hukuk Devletini, Adil Yargılanma Hakkını, Mesleğimizi ve Meslektaşlarımızı savunmaktaki kararlılığımızdan asla taviz vermeyeceğiz. Bu sorumlulukla İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, TBB Yönetim Kurulu üyesi Av. Ercan Demir ve meslektaşlarımıza yönelik saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyor, haklarında derhal adli ve idari soruşturma başlatılmasının gerektiğini kamuoyu ve ilgililerin bilgisine sunarız.

Tarih : 15.10.2022