BARO BAŞKANIMIZ 29. BARO BAŞKANLARI TOPLANTISINA KATILDI.               26.05.2014 tarihinde Ankara’da Türkiye Barolar Birliği Kongre Merkezinde 29. Baro Başkanları toplantısı yapıldı.Ağırlıklı olarak Avukatlık Kanunu Taslağı üzerinde değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda Baro Başkanımız Av. Gültekin UZUNALİOĞLU bir konuşma yaptı. Baro Başkanımız Av. Gültekin UZUNALİOĞLU’nun yaptığı konuşma aşağıdaki şekildedir.            Sayın Birlik Başkanım, Değerli Arkadaşlar;              Hepinizi Giresun Barosu adına sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.              Giresun Barosu olarak, geçtiğimiz günlerde yaşadığımız Soma Maden Faciasında hayatını kaybeden 301 işçimize Allah’tan rahmet, ailelerine, Manisa Baromuza ve ulusumuza başsağlığı diliyoruz. Soma için TBB. Başkanımız Sayın Feyzioğlu’nun ve TBB yönetiminin çabalarını ve başlattığı yardım kampanyasını takdire şayan buluyoruz. Kendilerine bu vesile ile sonsuz  teşekkürlerimizi sunuyoruz.             Ayrıca 10.05.2014  Cumartesi Günü TBB Başkanımız Av. Prof. Dr. Metin FEYZİOĞLU’nun Danıştay’ın 146. Yıldönümü ve “ İdari Yargı günü’’n de yaptığı konuşma sırasında Sayın Başbakanın yaptığı müdahale, demokrasiye tahammülsüzlük ve ifade özgürlüğüne saldırı niteliğinde olup, hoşgörüye uymayan devlet geleneğimizde örneği olmayan Sayın Başbakanımızın bu tutumunu üzüntü ve kaygı ile karşılıyoruz.             Sayın Birlik Başkanımıza ve Birlik yönetimimize , Avukatlar Haftası nedeniyle şehrimize gönderdiği bilbord ilanları ve Baro Başkanlarına yaptırdıkları özel kimlik kartları için teşekkür ediyorum.             Biz Giresun Barosu olarak Avukatlık Kanunu Taslağı üzerindeki görüşlerimizi ve karşı çıktığımız hususları yazılı olarak TBB.ne ve Adalet Bakanlığı’na bildirmiştik.             Toplantı açış konuşmasında Sayın TBB Başkanımızın sunduğu önergesindeki; -           Avukatlık Sınavının yapılması için yapılan Yönetmelik değişikliğini destekliyoruz. -           Stajda Kotaya Evet diyoruz. -           Hukuk Fakültelerine TBB.ce belirlenecek Akrediktasyona sonuna kadar evet diyoruz.             Derhal bunun alt yapı çalışmasının başlanmasını olası iptale yol açamayacak şekilde kurallara bağlanmasını diliyoruz.             Giresun Barosu olarak Avukatlık Kanunu Tasarısı ile ilgili birkaç noktanın altını çizeceğim.Tasarıda yürürlüğe konulan; -           Avukatlık şirketlerine ve bu şirketlerin Şube açmasına, Avukatlığı ticarileştireceği ve tekelleştireceği için hayır diyoruz. -           Uzman Avukatlığa, meslektaşlarımız arasında haksız rekabet ve ayrımcılık yapacağı için hayır diyoruz. -           Yabancı Avukatların danışmanlık hizmeti vermesine, bunun ileride yabancıların ülkemizde avukatlık yapmasının yolunu açacağı için hayır diyoruz. -           Baro görevlerinin ücretli olmasına, bu görevlerin fahri olması  ve bu görevlerin hizmet olması nedeni ile onur ve gururla severek yaptığımız bu görevleri basitleştireceği ve saygınlığını yitirmesine yol açacağı için buna da hayır diyoruz. -           Adalet Bakanlığının Barolar üzerindeki vesayetini daha da artıran maddelere özgür ve bağımsız Baro anlayışını yok edeceği için hayır diyoruz.   -           Baroların denetiminin Adalet Bakanlığı müfettişleri ile denetlenmesine yine aynı gerekçelerle hayır diyoruz. -       Stajyere yanında Staj yaptığı Avukatın ücret ödemesine, stajı kalitesizleştireceği ve stajın belli büroların tekeli altında kalacağı için hayır diyoruz. -           Eşitlik, hakkaniyet ve temsile aykırı şekilde yapılmak istenen delege yapısını bozma çabalarına karşı çıkıyoruz.             TBB. nin hazırladığı Avukatlık Kanunu değişiklik önerisine aşağıda belirteceğim iki nokta dışında katılıyoruz. -          Uzman Avukatlık ile, -          Stajyere yanında Staj yaptığı Avukatın ücret ödemesine, çekince koyuyorum. Bunlara karşıyız.               Sayın TBB. Başkanımız ile Sayın Başbakanımız arasında Danıştayın açılış törenlerinde yaşanan olaydan sonra bir kısım Baro Başkanı arkadaşımızla Sayın Başbakan arasında basına kapalı görüşme olduğunu internet haberlerinden öğrendik.              Bu arkadaşlarımız ziyarette paylaşılan görüşler ile ortaya çıkan sonuç hakkında söz sıraları geldiğinde Kurulumuza açıklama yaparlarsa çalışmalarımız daha verimli olacaktır kanısındayım              Son olarak; buraya gelirken beni bir TBB delegesi arkadaşım uyardı. Kendi durumu ile de ilgili olduğu için Av. K. 63/1-son düzenlenen “ Baro levhasındaki kaydı 20 yılı doldurmuş olupta , bürosunu kapatarak vergi kaydını sildiren Avukatlar yükümlükleri yerine getirmek koşuluyla Avukat ünvanı kullanması” şeklindeki maddenin Adalet Bakanlığının taslak çalışmalarında kaldırılmış olduğunu bana bildirdi. İncelediğimde haklı olduğunu gördüm. Bu maddenin kaldırılması, bu durumdaki meslektaşlarımızın, mesleğe aidiyet duygularını örseleyeceği ve baroların gücünü azaltacağı için bu maddenin korunması gerekir.               Beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür eder, sizlere sevgi ve saygılarımı sunarım.
Tarih : 30.05.2014