Giresun Barosu 2015-2016 Adli Yıl Açılış Töreni, 01.09.2015 günü saat 11.00'da, Hükümet Konağı Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Törene, Meslektaşlarımızın yanısıra Giresun Milletvekili Bülent Yener BEKTAŞOĞLU da katıldı. Sunuculuğunu Av. Özge ÜSTÜN'ün yaptığı tören, Baro Başkanımız Av. Gültekin UZUNALİOĞLU ile meslektaşlarımız Av. Özlem DEMİR ve Av. Sibel AYDIN'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ve tüm şehitlerimiz anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Baro Başkanımız Av. Gültekin UZUNALİOĞLU'nun Adli Yıl Açılış Konuşması'nın ardından tören sona erdi. Törenin ardından Baro Sosyal Tesisi'nde Adli Yıl Açılış Kokteyli düzenlendi.   GİRESUN BARO BAŞKANI AV. GÜLTEKİN UZUNALİOĞLU'NUN 2015 - 2016 ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI   Çok Değerli Meslektaşlarım ve Basınımızın güzide temsilcileri;  Ülkemizin çok sıkıntılı olduğu, her gün şehit haberleri aldığımız, siyasi belirsizliğin egemen olduğu, özerklik ilanları ile ayaklanmaya, parçalanmaya doğru bir gidişin bulunduğu ve sosyal - ekonomik yönden kaygılı olan bir ortamda yeni adli yılın açılışını yapmaktayız. Sözlerime başlarken yeni adli yılın Türk yargı mensupları için başarılı, halkımız için adaletli ve toplumumuz için huzurlu, verimli geçmesini, umutlar ve güzel heyecanlar getirmesini diliyorum. Bugün aynı zamanda 1 Eylül Dünya Barış günü. Savaşların olmadığı Barışın egemen olduğu bir dünya getirmesi dileğiyle Dünya Barış gününüzü kutluyorum. Ancak ülkemizde neredeyse her gün aldığımız şehit haberleri ile ocaklara ateş düşmeye, analar gözyaşı akıtmaya ve babalar evlat acıları yaşamaya devam ediyor. Geçmişte yaşadığımızın sürecin çözüm süreci olmadığını, çözülme süreci olduğunu ne yazık ki gördük.  7 Haziran genel seçimlerinin hemen akabinde sanki bir yerlerden düğmeye basılmış gibi ülkemiz ateş çemberine ve kan gölüne döndü. Bu süreçte siyasi sorumluluk alması gerekenler ise siyasi ikbal peşindeler. Oynanan erken seçim tiyatrosunda bu sürecin oylarını artırıp artırmadığı hesabı içindeler. Ne olursunuz bu ateşi söndürelim. Bu güzelim yurdumuzda insanca, özgürce, kardeşçe ve barış içinde yaşamaktan bizleri mahrum etmeyin. Terörle kararlılıkla, ancak Devlet olmanın sorumluluğu ve hukuk sınırları içinde kalınarak mücadele edilmeli, bu mücadeleden asla taviz verilmemelidir. Türkiye'yi kanlı bir boğazlaşmaya götürecek bir takım provokasyonlara karşı uyanık olunmalı, etnik veya mezhepsel ayrımlar reddedilmeli, ayrıştırıcı, insanları kutuplaştırıcı söylemlerden vazgeçilmeli, kardeşlik ve birlikten uzaklaşılmamalı, milli birlik ve beraberliğe, hukukun üstünlüğüne sımsıkı sarılınmalıdır. Bu vesile ile tekrar terörü lânetliyorum Aziz Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum.  Ülkemizde Anayasa ve hukuk bizzat ülkeyi yönetenler tarafından adeta askıya alınarak, yargı bağımsızlığı ve hukuk güvenliği yok edilme aşamasına gelmiş, hukuk devleti büyük yara almıştır. Kimsenin hukuk güvenliği olmadığı gibi vatandaşın yargıya güveni sarsılmıştır. Vatandaş yargı mensupları arasındaki  gruplaşmayı sorgulama noktasına gelmiştir. Hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesi demokrasinin en önemli unsurudur. Bu değerler devletin topluma ve bireylere lütfu değil, uzun tarihsel mücadele ve birikimin ürünüdür. Hukuk devletinin olmazsa olmazı bağımsız ve tarafsız yargıdır. Bağımlı ve taraflı yargı ancak totaliter rejimlerde olur. Hukuk Devletinde hukuk hiçbir zaman baskı, intikam ve rövanş alma aracı olarak kullanılamaz. Hukuk güvenliği herkes için bir gerekliliktir. Hiçbir gücün yargıya egemen olmasına izin verilmemelidir. Tarih hukukun bir gün herkese lazım olacağını ve kimsenin yargısının da kimseyi kurtarmaya yetmediğini defalarca göstermiştir. Ülkeyi yönetenlerin Anayasaya, hukuka, yargı denetimine, ülkenin bölünmez bütünlüğüne bağlı olarak hareket etmesi bir zorunluluktur.             Makamı ne olursa olsun Hukuk devletinde yaşamak isteyen herkes bu konuda kendisini sorumlu ve görevli saymalı, toplumda "her şeyin hukuk düzeni içinde hayata geçmesi için oluşan ortak irade" yaşam biçimi haline gelmeli; toplum hukukun üstünlüğünü ve hukuk devletini benimsemeli, sahip çıkmalı ve korumalıdır.  Bildiğiniz üzere son zamanların modası olan Torba Kanunlardan birisi olan 6572 sayılı Kanunun 26. maddesi ile Yargıtay Adli Yıl açılış töreni yürürlükten kaldırılmıştır. Amaç savunmanın Başkanını Adli Yıl açılış töreninde konuşturmamaktır. İşte geldiğimiz nokta bu. Adli Yıl açılış töreninde yargının kurucu unsuru savunmanın Başkanının konuşmasını istememek hukuk devletinin ruhuna aykırıdır. Bu vesile ile 5 Nisan günü Ankara'da TBB. Başkanı, 79 Baro Başkanı ve TBB ve Barolardan katılacak meslektaşlarımızla görkemli bir Adli Yıl açılışı gerçekleştireceğiz.      Değerli Meslektaşlarım ve Basınımızın güzide temsilcileri;  Devletin Hâkimi, Cumhuriyetin Savcısı, Vatandaşın da Avukatı vardır. Hakim, Savcı ve Avukatlar olarak yargının kurucu unsurlarıyız. Savunma makamını oluşturan Avukatlar olarak yargıda vatandaşın temsilcileriyiz. Avukatı taraf gibi görme alışkanlığı ile adliye koridorlarında dahi tehdit ve baskılarla karşılaşan, yazıhanelerinde ve görevleri sırasında saldırıya uğrayan, yaralanan ve öldürülen birçok Avukat meslektaşımız bulunmaktadır. Savunma görevi nedeni ile savunduğumuz kişi ve kurumlarla özdeşleştirilmek istemiyoruz. CMK uyarınca görevlendirilen müdafilerin ücretinin Avukatlık Asgari Ücret seviyesine yükseltilmesini istiyoruz. 6100 Sayılı HMK. ile getirilen ekonomik bakımdan güçlü olmayanların dava açmalarını ve hak aramalarını engelleyen Gider Avansı Tarifesi uygulamasının düzeltilmesini istiyoruz. Uygulamada yargıya geciktirmekten başka bir işe yaramayan duruşma günü verilmesini engelleyen HMK.daki dilekçeler teatisi döneminin kaldırılmasını istiyoruz. Yargıya bağlı Adli Kolluk kurulmasını istiyoruz. Özgür Baroların denetiminin TBB'ce gerçekleştirilmesini istiyoruz. Avukatların müvekkil-vekil ilişkisini düzenleyen vekâletnamelerini kendilerinin tanzim etmesini istiyoruz. Avukat Stajyerlerine de Hâkim Savcı Stajyerleri gibi sosyal haklar ve ücret verilmesini istiyoruz. Hukuk Fakültelerinin kontenjanlarının azaltılmasını, Avukatlığa kabul sınavının ivedi olarak getirilmesini istiyoruz. Yeni büro açan genç meslektaşlarımıza vergi, sigorta muafiyeti ile faizsiz kredi verilmesini istiyoruz. Avukatlığın ekonomik sıkıntısının giderilmesi için mesleki faaliyet alanının genişletilmesini istiyoruz. Kamu Avukatlarının özlük ve mali haklarının iyileştirilmesini istiyoruz. Avukatlık hizmetinin lüks olmaktan çıkarılmasını ve KDV oranının % 18 den aşağıya çekilmesini istiyoruz. Belli meslek kıdemine sahip meslektaşlarımıza Yeşil Pasaport Hakkı getirilmesini istiyoruz. 1926 yılında yakılan hukuk meşalesi ile bizlere emanet edilen ve her geçen gün güçlenen 90 yıllık geçmişi bulunan Giresun Barosu olarak hukuksuzluklara karşı duruşu ile tarafsız ve bağımsız yargı, güçlü ve özgür savunma oluşması için mücadelemizi sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz.  Dileğimiz; her zaman Atatürk ilke ve devrimlerinin aydınlattığı, insan hakları ihlallerinin yaşanmadığı, herkesin kendisini özgürce ifade edebildiği, temel hak ve özgürlüklerin kişisel ve kurumsal olarak yaşama geçtiği, tüm yurttaşlarımızın hukuk güvenliğinden yararlandığı, barış, kardeşlik ve huzurun yaşandığı, korkunun söz konusu olmayacağı güzel Türkiye'mizde; hep birlikte sağlık ve mutluluk içinde yaşayabilmektir. Yargının bağımsız, savunmanın özgür ve güçlü, her yerde hukukun egemen olacağı bir Adli yıl olmasını temennisiyle Yeni adli Yılın tüm meslektaşlarıma sağlık, başarı ve mutluluklar getirmesini, 2015 - 2016 Yargı Yılı'nın başarılarla dolu ve adil bir yıl olmasını dileyerek, hepinize sevgilerimi ve saygılarımı sunarım.   Av. Gültekin UZUNALİOĞLU GİRESUN BAROSU BAŞKANI
Tarih : 1.09.2015