Cumhuriyetimize kasteden 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçmiş bulunmaktadır. Şehitlerimize bir kez daha rahmet diliyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu bu zor günlerde siyasi düşüncemiz, ideolojik farklılıklarımız ne olursa olsun olsun birbirimizi sevmeye, karşımızdakinin düşüncesini dinlemeye, hoş görüye ve Cumhuriyetimize sahip çıkmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız oldu yadsınamaz bir gerçektir. Görüşlerine göre insanları sınıflandırmadan; şucu bucu diye kutuplaştırmadan; bu ülkede birlikte yaşayan; aynı havayı teneffüs eden; tabir caizse aynı gemide yer alan insanlar olarak Hep birlikte ortak akıl ve ortak bir dil kullanmak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız.

Bir yıl önce yaşanan melun darbe girişimi bize hiç bir zaman Cumhuriyet ve Atatürk ilkelerinden vazgeçmememiz gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Cumhuriyetimizin ilkelerine bağlı olduğumuzu, demokratik bir hukuk devletinden yana taraf olduğumuzu ve ülkemize eksiksiz tam demokrasi gelmesi için mücadele ettiğimizi her eylemimiz ve açıklamamızda ifade eden Giresun Barosu olarak darbelerin ve darbecilerin her zaman karşısındayız. Dün olduğu gibi  bugün de hiç bir siyasi düşüncenin etkisi altında kalmadan, amasız, fakatsız her zaman demokrasinin ve üstünlerin hukukunun değil hukukun üstünlüğünden yanayız. Bir kez daha ilan ediyoruz avukatlar olarak askeri değil sivil hükümetleri, darbeleri değil seçimleri, anarşiyi değil hukuku, sıkıyönetimi değil demokrasiyi yüce biliriz.

Devletimizin hain terör örgütü ile mücadelesine ve devletin içinden terör örgütünün tüm unsurlarının ayıklanmasına destek veriyoruz. Ancak darbe girişimi sonrasında başlayan soruşturmalarda insanların adil yargılanma, lekelenmeme haklarına saygı gösterilmesi ve asla kurunun yanında yaşın yanmaması için titizlikle hareket edilmesi gerektiğini de ısrarla belirtiyoruz. Bütün terör örgütleri karşısında devletin en etkili gücü, hukuk kurallarına uygun davranmakla sağlayabileceği meşruiyetidir. Bu sebeple, terörle mücadelede kalıcı başarı sağlanması için soruşturmaların ve kovuşturmaların adil yargılama kuralları çerçevesinde yürütülmesi; Avukatların, şüphelilerle görüşmeleri ve şüphelilerin ifadeleri alınırken hazır bulunmaları ve yetkilerini kullanmaları engellenmemelidir. Bu hukuk devleti olmanın vazgeçilmez şartıdır. Millet olarak hiçbir siyasi, dini, ideolojik, sosyal düşünce farklılığına bakmaksızın kenetlediğimiz 16 Temmuz 2016’daki birlik ve beraberlik ruhu ile etnik veya mezhepsel ayrımlar reddedilmeli; ayrıştırıcı, insanları kutuplaştırıcı söylemlerden vazgeçilmeli, kardeşlik ve birlikten uzaklaşılmamalı, milli birlik ve beraberliğe, hukukun üstünlüğüne sımsıkı sarılınmalıdır.

Tarihimizde birçok kez tekerrür ettiği üzere Türk milleti olarak birlik ve beraberlik ile kenetlendiğimizde üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun olamayacağını bilerek; birbirimize öfke ve nefretle değil sevgi ve saygı ile yaklaşmamız gerektiği bilincinin hepimize yerleşmesi dileklerimizle bir kez daha tüm şehitlerimiz için Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve milletimize başsağlığı diliyoruz.

Giresun Barosu Yönetim Kurulu Adına

Baro Başkanı