TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI                                                                                                               ANKARA       CMK gereğince müdafi ve vekillerin görevlendirilmeleri  ile yapılacak ödemelerin usul ve esaslarına ilişkin yönetmeliğin değiştirilmesine dair taslak bazı soyut ve bizce eksik ifadeler taşımaktadır. Şöyle ki ; Taslakta " zorunlu yol gideri ise, buna ilişkin belge ve gider pusulasının ibrazı ya da avukatın rayice uygun yazılı beyanı " kavramından , taksi ücreti ve  özel otosu ile yapmış olduğu görevi kapsayıp kapsamadığı anlaşılamamaktadır. Taslakta CMK müdafi ve vekil ücretlerinin avukatlık asgari ücret tarifesi düzeyine çıkarılmadığı   görülmektedir. Bu durumda yine bu görevin  avukatlar üzerinde adeta angarya halinde bulunması durumunun devam edeceğini göstermektedir.                 CMK görevlendirmelerinin sadece soruşturma aşamasında kalması , kovuşturma aşamasında ise bu görevlendirmelerin ancak Adli Yardıma muhtaç kişilerle sınırlandırılarak Adli Yardım sisteminden tayin edilmesi  görüşündeyiz.  Adli Yardım yönetmeliğinde yapılacak küçük bir değişikle bu husus yaşama geçirilebilir.                 Nevşehir Kozaklı da yapılan  Adalet Bakanımızın ve  Adalet Bakanlığı yetkililerinin de iştirak ettiği Baro Başkanları toplantısında dile getirilen ve Adalet Bakanlığı yetkililerince de olumlu görülen yukarıda belirttiğimiz değişikliklerinde ilgili yönetmelik taslağında yer almasını Giresun Barosu Başkanlığı olarak diliyoruz. Saygılarımızla.15.02.2010                                                                        Av. Gültekin UZUNALİOĞLU                                                                          Giresun Baro Başkanı
Tarih : 15.02.2010