KAMUOYUNA

                   Av. Ömer Kavili' nin duruşma sırasında gözaltına alınmasını ve  sonrasında çıkarıldığı Silivri Sulh Ceza Mahkemesince 05.10.2018 gecesi hukuksuz bir şekilde,  hukuki literatürden uzak sokak diliyle yazılmış, haksız ve savunmayı susturmaya ve sindirmeye yönelik vahim bir kararla tutuklanmasını kınıyoruz. Her ne kadar sonrasında 06.10.2018 sabahı meslektaşımız serbest bırakılmışsa da; asıl işbu tutuklama kararının gerekçesi olarak sunulan "savunmanın sulandırılması ve yargının itibarsızlaştırması"  ibareleri yargıyı sulandırmış ve itibarını zedelemiştir.  Bu haksız ve Avukatlık Kanunu'nda açıkça düzenlenmiş olan Avukatlar hakkındaki soruşturma usulüne aykırı tutuklamaya ilişkin süreçte meslektaşımızın ve mesleğimizin  yanındayız. 

                Yine yakın zamanda benzer şekilde İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu olarak yargılanan 17 avukatın, mahkemece uzun tutukluluk süresi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına da atıf yapılarak tahliye kararı verildikten sonra yapılan itiraz üzerine avukatların 12'si hakkında, henüz 24 saat geçmeden aynı mahkemece yakalama kararı verilmiş olması Üstelik Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer almayan, hukukta yeri olmayan, suçsuzluk karinesini hiçe sayan "tutuklamaya yönelik yakalama emri" diye zaman zaman başka illerdeki mahkemelerde de görülmeye başlanan bir icatla yapılan bu uygulamanın hiçbir hukuki açıklaması yoktur. 

              Yargılama faaliyetinin sonunda ortaya çıkacak suçlulukları ya da suçsuzluklarını bir kenara bırakarak; özellikle son zamanlarda ülkemizin muhtelif mahkemelerinin oldukça ayrıntılı olan, yargısal içtihatlara, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına atıf yaptıkları birçok tahliye kararlarından hemen sonra; dosyaya yeni hiçbir delil girmeden; AİHM kararları da bir gecede değişmeyeceğine göre  yine aynı mahkemelerin tahliye ettikleri sanıkları bu şekilde tutuklamaları kendi kendileriyle açık bir çelişki olup yargıya olan güveni azaltmaktadır. 

                  Bilinmelidir ki; yargılanan kişilerin kim, suçlamaların ne olduğundan bağımsız olarak adil yargılama ilkelerinden sapılması, tüm vatandaşların hukuki güvenliğini tehlikeye düşürmektedir.

                  Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 06.10.2018


                                                                                                                               Av.Soner KARADEMİR
                                                                                                                               Giresun Barosu Başkanı

 

Tarih : 6.10.2018
Okunma : 2408

© 2024 - Giresun Barosu

Adres : Çıtlakkale Mah. Atatürk Bulvarı No.121/1 - GİRESUN / Telefon: 0454 215 76 57 / Faks: 0454 215 76 58)
Adli Yardım Bürosu: 0 454 215 76 69 | Sosyal Tesis : 0 454 215 76 69 / D:17
E Posta : giresunbarosu@gmail.com | KEP Adresi: giresunbarosubaskanligi@hs01.kep.tr
E-Tebligat Numarası: 35366-96939-85090
Giresun Barosu Union of Black Sea Countries Bar Association (BCBA) üyesidir.