TÜRK  KADINININ SEÇME VE SEÇİLME HAKKI KAZANDIĞI 5 ARALIK KADIN HAKLARI GÜNÜ KUTLU OLSUN

Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biridir.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma , sonra köylerde muhtar olma-ihtiyar heyetlerine seçilme hakkı tanınan kadınların, milletvekili seçme ve seçilme hakları ise 5 Aralık 1934 tarihinde Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan değişiklik ile tanınmıştır. Bu nedenle 5 Aralık, Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Bu anlamlı gün, kadın sorunlarının gündeme getirilmesi , bu konuda bir farkındalık yaratılması ve çözümler üretilmesi yolunda önemli bir gündür.

Bundan tam 84 yıl önce seçme ve seçilme hakkını elde etmesine karşın kadınların günümüzde halen dahi siyasal, sosyal, idari ve kamusal alanlarda seçimlerini yeterince dile getiremediği, yönetim kadrolarında ve karar alma mekanizmalarında yeterince söz sahibi olmadığı yadsınamaz bir gerçekliktir.

Çağdaş, demokratik, ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam , sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan yararlanmalarının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Kadınların kendi hakları uğrundaki mücadeleleri daha eşitlikçi bir toplum yaratılmasını sağlamak ve buna bağlı olarak da toplumun bütünü açısından demokratik bir anlam taşımaktadır. 

Kadının insan hakları önündeki engellerin kaldırılması, fırsat eşitliğinin sağlanması, hakların yazılı olmaktan öte hayata geçirilmesi için Giresun Barosu olarak çalışmalarımıza ve mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.

                                                                                                                                                              Av.Soner KARADEMİR

                                                                                                                                                             Giresun Barosu Başkanı

Tarih : 5.12.2018
Okunma : 598

© 2024 - Giresun Barosu

Adres : Çıtlakkale Mah. Atatürk Bulvarı No.121/1 - GİRESUN / Telefon: 0454 215 76 57 / Faks: 0454 215 76 58)
Adli Yardım Bürosu: 0 454 215 76 69 | Sosyal Tesis : 0 454 215 76 69 / D:17
E Posta : giresunbarosu@gmail.com | KEP Adresi: giresunbarosubaskanligi@hs01.kep.tr
E-Tebligat Numarası: 35366-96939-85090
Giresun Barosu Union of Black Sea Countries Bar Association (BCBA) üyesidir.