Yayınlanmakta olan “Çukur” isimli TV dizisinde mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik hakarete varan tahkir edici söz ve davranışlar nedeniyle Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk.30.10.2019 Tarihli dilekçemiz içeriğinde:

1-Şüpheli …’nin haber dışı sorumlu müdürü olduğu, şüpheli … ünvanlı … TV isimli televizyon kanalında yayınlanmakta olan ve şüphelilerden …A.Ş.’nin ise yapımcısı olduğu “ÇUKUR” isimli televizyon dizisinin yayınlanan  son bölümünde ;  

Avukat rolündeki kişiye yönelik şiddet eğilimi, baskı ve tehdit ile “yarın o adam çıkacak” gibi sözler sarf edilmesi,  kötü muamele edilmesi ve Avukat rolündeki kişinin ise bu söz ve davranışlara hiçbir tepki vermeyerek ve susarak bu baskıya boyun eğmesi suretiyle Avukatlar ve Avukatlık mesleği alenen tahkir edilmiştir.

2-Şikayete konu Çukur dizisinin son bölümü, Avukatlık mesleğinin zedelenmesine, itibarsızlaşmasına sebep olmaktadır. Halkı olumsuz etkileyen bu dizide Avukatlık mesleğine alenen hakaret edilmekte ve Avukatlık mesleği aşağılanmaktadır. 

Mesleğin onurunu ayaklar altına alan bu sahne ile izleyiciler  nezdinde avukatlara istediğini yaptırabilme,  hukuksuz işlere teşvik etmeye çalışma, avukatı tehdit edebilme yönünde meslek örgütümüz açısından son derece tehlikeli bir algı yaratılmıştır.

3-Avukatlar olarak kanunlar çerçevesinde tüm zorluklara rağmen hak arama mücadelesi verirken bu denli itibarsızlaştırılmanın haklı bir açıklaması olamayacağı gibi kabul edilemez. Birçok meslektaşımız bu hakaret ve tehditlere maruz kalırken, öldürülen meslektaşlarımız gazetelerin 3. sayfalarına konu olurken adı geçen dizinin bu sahnesiyle mesleğimizi aşağılayan dizinin ve yayınlayan kurumun tüm sorumlularından şikâyetçi olmak zarureti doğmuştur.

4-1136 sayılı Avukatlık Kanunun ilgili maddelerinde;

Avukatlığın mahiyeti:

Madde 1 – Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. (Değişik ikinci fıkra: 2/5/2001 - 4667/1 md.) Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.

Avukatlığın amacı:

Madde 2 – (Değişik birinci fıkra : 2/5/2001 - 4667/2 md.) Avukatlığın amacı; hukuki münasabetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder.

Baroların kuruluş ve nitelikleri:

Madde 76 – (Değişik birinci fıkra: 2/5/2001 - 4667/46 md.) Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlâkını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

denilmektedir. Buna göre şüphelilerin eylemi Avukatlık mesleğine saldırı niteliğinde olduğundan meslek kuruluşu olarak Giresun Baromuzun şikayet hakkı olduğu şüphe götürmez bir gerçektir.

5-Şüpheliler eylemini yayın yolu ile işleyip şikayete konu dizi televizyon kanalında yayınlandığından 5271 sayılı CMK m.12/5’de düzenlenen “görsel ve işitsel yayın mağdurun yerleşim yerinde ve oturduğu yerde işitilmiş veya görülmüşse o yer mahkemesi de yetkilidir” hükmü uyarınca Giresun C.Başsavcılığı da soruşturmaya yetkilidir.

SONUÇ VE İSTEM        : Yukarıda açıklamış olduğumuz ve resen tespit edilecek tüm nedenlerle; şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak cezalandırılmaları için haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesini talep etmekteyiz.” 

Denilerek mesleğimizi tahkir eden TV dizisi hakkında suç duyurusunda bulunduk. Giresun Barosu olarak mesleğimize saldırı niteliğindeki bu ve benzeri saldırılara karşı bundan önce olduğu gibi bundan sonrada tüm gücümüzle mücadele etmye devam edeceğiz. Giresun Barosu Yönetim Kurulu.

Tarih : 1.11.2019
Okunma : 911

© 2024 - Giresun Barosu

Adres : Çıtlakkale Mah. Atatürk Bulvarı No.121/1 - GİRESUN / Telefon: 0454 215 76 57 / Faks: 0454 215 76 58)
Adli Yardım Bürosu: 0 454 215 76 69 | Sosyal Tesis : 0 454 215 76 69 / D:17
E Posta : giresunbarosu@gmail.com | KEP Adresi: giresunbarosubaskanligi@hs01.kep.tr
E-Tebligat Numarası: 35366-96939-85090
Giresun Barosu Union of Black Sea Countries Bar Association (BCBA) üyesidir.