Baromuz tarafından 2017 Yılı Zorunlu Müdafi ücretlerinin düşük olması nedeniyle Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı aleyhinde dava açıldı.

Ceza yargılamasında kendisine avukat tutacak durumda olmayan şüpheli, sanık, mağdur veya suça sürüklenen çocuklar ve malul kişiler için mahkeme veya savcılığın talebi ve baronun görevlendirmesi ile atanan avukatların alacağı ücrete ilişkin tarifenin iptali, yürütmesinin durdurulması istenen dilekçede;

CMK nın 13’üncü maddesine göre tarife belirlenirken Türkiye Barolar Birliği’nin görüşü alınmadığı, tarifede belirtilen ücretlerin avukatların özel davalarında uymak zorunda olduğu avukatlık asgari ücret tarifesinin bile altında olduğu, 2017 yılı artışının günümüz enflasyon oranlarının çok altında olduğu, asgari ücrette yapılan artışların dahi tarifeden daha fazla olduğu, tarifedeki ücretlerin brüt olması nedeniyle yasal kesintiler yapıldıktan sonra avukatın elde ettiği kazancın daha da azaldığı, ödemelerinin de geç yatırıldığı, tarifedeki ücretler belirlenirken avukatın zorunlu müdafi olarak baktığı dosyanın ne kadar sürdüğü, bu sürede kaç kez duruşmaya girdiği, dilekçe yazdığı, ceza evine ziyarete gittiği ve bu süreçte hangi yasal yükümlülükler altına girdiği, avukatın emeğinin karşılığını alamadığına yer verildi.

Dava dilekçesini Baro Başkanımız Av. Gültekin UZUNALİOĞLU,  Başkan Yardımcımız Av. Soner KARADEMİR, Genel Sekreterimiz Av. Murat BEKTAŞ ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz Av. Murat TURAN ve Av. Ayşegül ÇAKIR tarafından sunuldu.

Tarih : 30.01.2017