KAMUOYUNA

Son günlerde ülke gündemimizi oldukça meşgul eden onbir Baromuzun Türkiye Barolar Birliğini Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına çağırması ile ilgili olarak yaşanan gelişmeler, bugüne kadar ne siyasi gücü elinde bulunduran iktidarlardan ne de muhalefetlerden yana olmayıp; sadece evrensel hukuk ilkeleri ve savunma mesleğinin kutsallığı ve vazgeçilemezliği ışığında  olayları değerlendiren Baromuzca yakından takip edilmiş; konuya ilişkin görüşlerimizin kamuoyuyla paylaşılma zarureti doğmuştur.

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 115.maddesi uyarınca en az on Baronun Yönetim Kurulunun yazılı talebi olması halinde tüm Barolarımıza Türkiye Barolar Birliğini Olağanüstü Genel Kurula çağırma hak ve yetkisi  tanınmıştır. Bu itibarla seksen Baromuzun hepsi çok çok değerli olup; yasadan doğan, en tabi ve demokratik bir hakkın kullanılması yönünde çağrıda bulunan Barolarımız bu tutumları nedeniyle ötekileştirilemeyecekleri gibi; çağrıda bulunmayan Barolarımızın da herhangi bir sınıflandırmaya tabi tutulmaları asla kabul edilemez. Ülkemizde bulunan seksen Baronun hepsinin gerek birbirinden gerekse Türkiye Barolar Birliğinden  bağımsız ayrı bir tüzel kişilikleri bulunmakta olup; tüm Barolarımız birbiriyle aynı düşünmek zorunda olmadığı gibi; mesleki sorunlar, yargının bağımsızlığı, savunma hakkının vazgeçilmezliği, Cumhuriyetimizin temel ilkeleri, Atatürk İlke ve İnkılapları haricinde;  toplumsal olaylara bakış açıları ve çözüm önerileri konusunda Türkiye Barolar Birliği Yönetimi ile aynı fikri paylaşma zorunluluğu da yoktur.

Ancak son dönemlerde ülkemizde en çok ihtiyaç duyduğumuz toplumsal barış ve uzlaşı kültürü ihtiyacına rağmen; zaman zaman yaşanan gereksiz kutuplaşmaların ne yazık ki sırf farklı düşünüyorlar diye Barolarımız arasında da boy göstermeye başladığı görülmekte; bu durum iktidarlardan ve muhalefetlerden bağımsız; sadece ve sadece Hukuk siyaseti yapmak zorunda olan Barolarımız hakkında, kamuoyunda, konuşması gereken yerde susan; susması gereken yerde konuşan meslek örgütleri haline mi geliyor eleştirilerini de beraberinde getirmektedir.

Avukatlık tüm insanlık tarihi boyunca özgürlükler ve bağımsızlık mücadelelerinin lokomotifi olmuş bir meslek iken; çığ gibi büyüyen meslek sorunları altında ezilmekte; asli vazifesini ifa etmekte güçlük çekmektedir. Bugün en büyük ihtiyacımız tüm farklı görüşlerimizin renklerimiz olduğu bilinciyle hareket edip; mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sorunlarını çözme çabaları olması gerekirken içinde bulunduğumuz durum yeni bir yol ayrımını beraberinde getirmiştir.

Yargının bağımsız olduğu kadar şeklen dahi bağımsız görünmesi gerekliliğinden hareketle; 2019 yılı Adli Yıl Açılışını Yürütmenin evinde Ankarada değil; kendi şehrimizde yapmayı doğru bulan Giresun Barosu olarak; Türkiye Barolar Birliği ve Sayın Başkanı Av.Metin FEYZİOĞLU ile elbette her zaman her konuda aynı düşünmüyor olsak da; mesleğimizin çatı örgütü olan Türkiye Barolar Birliğinin seçimli genel kuruluna sadece bir buçuk yıl kalmışken;  teknik olarak olağanüstü  genel kurul seçimli de  yapılamayacağı halde, Birliğimizin mahkemeler önüne atılamayacak ve bir mahkeme hakiminin hangi esasa göre ne karar vereceğini öngöremeyeceğimiz  inisiyatifine bırakılamayacak kadar da vazgeçilmez ve değerli olduğu kanaatindeyiz.

Seçilmiş olanların görev süreleri boyunca tüm yaptıklarını yasal mevzuata, hukuka, ilgili teamüllere ve mesleğin vazgeçilmez ilkelerine uygun yapıp yapmadıklarının en iyi değerlendirme yeri ve zamanı genel kurullardır.

2021 yılı Mayıs Ayında yapılacak olan Seçimli Olağan Genel Kurulda tüm camiamız Türkiye Barolar Birliği Sayın Yönetiminden ve Sayın Başkanından yaptıkları faaliyetler ve verdikleri kararlar ile ilgili en sert eleştirilerini dile getirip; hesaplarını gerek sözlü olarak gerekse kullanacakları oylarla sorabilecekken; mesleğimizi, meslek örgütlerimiz Barolarımızı ve çatı örgütümüz Türkiye Barolar Birliğini belki de o tarihe kadar karar bile verilemeyecek mahkemeler önüne taşımanın hiçbirimize bir fayda getirmeyeceğini; her zaman kişilerin geçici; kurumların baki olduğunu bir kez daha kamuoyunun dikkatine saygıyla sunarız.07.11.2019

Giresun Barosu Yönetim Kurulu

Tarih : 8.11.2019