Anayasa değişiklik teklifi, öncelikle toplumun değişikliğe ihtiyacı olmadığı bir zamanda ve toplumsal uzlaşmanın sağlanamadığı bir ortamda yapılmaktadır. Terör nedeniyle hiçbirimizin güvende olmadığı bir dönemden geçmekteyiz. Ülke olarak büyük bir travma yaşadığımız, terör örgütü FETÖ'nün hain darbe teşebbüsünün yaralarını sarmaya çalıştığımız ve millet olarak birlik  beraberliğe en çok ihtiyacımız olduğu bu dönemde aramıza düşünce ayrılığı sokabilecek bu değişiklik teklifinin zamanlaması hiç uygun olmamıştır.

   Anayasa değişiklik teklifi ile demokrasimizin ve Anayasamızın temeli olan kuvvetler ayrılığı kuralına veda etmekteyiz. Değişiklik teklifi ile Yasama ve yürütmenin tek gücün elinde toplandığı ve yargıdaki önemli atamaları bu gücün yaptığı kuvvetler birliği sistemi getirilmektedir. Artık, Cumhurbaşkanı tarafsız olmayacak, siyasi parti genel başkanı olacak, bu sıfatı ile partisinin milletvekili listelerini hazırlayabilecektir.

   Bu değişiklik gerçekleşirse Cumhurbaşkanı meclisi fesh edebilecek,bütçeyi hazırlayacak ve Cumhurbaşkanı kararnameleri ile kanun yapma yetkisine sahip olacak, uluslararası anlaşmalar yapabilecek, üst düzey görevlilerin tamamını atayacak ve görevden alabilecek, OHAL ilan edebilecektir. Yine Cumhurbaşkanı HSYK.nın 6 üyesini atayacak,diğer 7 üyesi de Cumhurbaşkanının lideri bulunduğu partinin çoğunluğu oluşturduğu Meclis tarafından seçilecektir. Yine 15 üyeli Anayasa Mahkemesinin 12 üyesini Cumhurbaşkanı atayacak, diğer 3 üyesi de Cumhurbaşkanının lideri bulunduğu partinin çoğunluğu oluşturduğu Meclis tarafından seçilecektir.


   Ayrıca Cumhurbaşkanı'nın üzerinde meclisin ve yargının denetimi kaldırılmıştır. Bunun yanında Cumhurbaşkanı her kurum ve kuruluş hakkında idari soruşturma ve işlem yapabilecektir.

   Dolayısıyla milletin egemenliğine dayalı çoğulcu parlamenter sistem terk edilip tek kişinin güçleri eline topladığı sisteme geçilmektedir. Bu nedenle ne zaman ne ortam ne de getirdikleri bakımından kuvvetler ayrılığına dayalı hukuk devletine aykırı bu sistem sakıncalı olup değişiklik teklifinin geri çekilmesini talep ediyoruz.


                                                                                                                                                                                    Av.Gültekin UZUNALİOĞLU 
                                                                                                                                                                                   GİRESUN BAROSU BAŞKANI

Tarih : 8.01.2017
Okunma : 1194

© 2024 - Giresun Barosu

Adres : Çıtlakkale Mah. Atatürk Bulvarı No.121/1 - GİRESUN / Telefon: 0454 215 76 57 / Faks: 0454 215 76 58)
Adli Yardım Bürosu: 0 454 215 76 69 | Sosyal Tesis : 0 454 215 76 69 / D:17
E Posta : giresunbarosu@gmail.com | KEP Adresi: giresunbarosubaskanligi@hs01.kep.tr
E-Tebligat Numarası: 35366-96939-85090
Giresun Barosu Union of Black Sea Countries Bar Association (BCBA) üyesidir.